Kenya

Bir zamanlar Alman bir dostum Afrika’nın havasını alınca oradan kopamazsın demişti. Kendisi şu anda Kenya’da yaşıyor ve kesinlikle haklı çıktı. Daha önce Güney Afrika’ya gitmiş ve biraz Afrika havası almıştım fakat Kenya’da bambaşka bir Afrika gördüm. Ve Afrika’ya bir daha… bir daha.. gelmek istiyorum..

Afrika dendiğinde gözünüzün önüne gelen görüntüler, büyük ihtimalle Kenya’ya aittir.
Sonsuzluğa uzanan bir savanada yalnız bir ağaç. Düzlüklere yayılmış aslanlar, zürafalar, zebralar ve arka planda yüksek bir dağ. Hint Okyanusu’nun palmiyelerle çevrili kıyı şeridi. Ve rengarenk giysileri içerisinde, özgün kültürleri ile yerli halk…Kısacası Kenya, Afrika’nın bir çok özelliğini içinde barındıran, çok özel, destansı bir ülke.

Kenya Coğrafyası

Kenya Cumhuriyeti, Afrika’nın doğusunda Ekvator çizgisi üzerinde yer alıyor. Hint okyanusunda 536 kilometrelik sahilinden kıtanın içine doğru uzanıyor. Büyük düzlüklerle kaplı ülkenin en yüksek noktası Kenya dağı.
Kenya, bir çok doğal koruma altındaki parklara ev sahipliği yapıyor böylece buradaki zengin vahşi yaşam korunuyor.
Hayvan çeşitliliğinde dünyada ilk sıralarda yer alan ülke, en eski insan kalıntılarının da bulunduğu coğrafya.

Kenya bayrağı

En üstte bulunan siyah renk ülkedeki siyah halkı temsil ediyor, kırmızı renk sömürgecilik ve kölelik döneminde cesurca savaşılan ve bu uğurda akıtılan kanı, yeşil renk ise ülkenin sahip olduğu ormanları ve ovaları temsil ediyor. Bu üç rengi birbirinden ayıran dar beyaz şeritler ise siyahi halkın geçmişi ve geleceği arasındaki barışı ile halkların birliğini sembolize etmekte. Bayrağın tam ortasında bulunan Masailerin kullandığı geleneksel Masai kalkanı ve arkasında çapraz bir şekilde konumlandırılan ve birbiriyle kesişen iki adet mızrak ise halkın özgürlüğünü koruyabilmek adına verdiği mücadelesini sembolize etmektedir.

Kenya halkı

Kenya 32 milyon civarındaki nüfusu ile Afrika’nın en kalabalık ülkelerinden birisi.  Kenya’da 40 tan fazla etnik gurup bulunuyor.
İngilizce ve Svahili olmak üzere 2 resmi dil konuşuluyor. Sokaklarda bu iki dilin karışımını duymak mümkün. Ülkenin kırsal kesimlerinde etnik guruplar yerel dillerini konuşuyor.
Kenya bir çok farklı din bulunuyor. Hıristiyanlar en büyük çoğunluğa sahip. Nüfusun %10’unu Müslümanlar ve %10’unu yerli inançlar oluşturuyor. Nüfusa oranı çok büyük olmasa da yönedim ve ekonomide büyük rolü olan Hintliler ise nüfusun %1,2 sini kaplıyor.

Kenya’da Hint topluluğu

Hintliler çok eskilerden beri Afrika’nın doğu sahilleri ile ticaret ilişkisi içerisindeymiş. Ama esas yerleşim 1887’de Bombay’de ki büyük bir İngiliz şirketinin merkezini Mombasa’ya taşıması ile başlamış. Şirket Hintli güvenlik elemanlar, memurlar ve muhasebecileri istihdam ederek büyük bir Hint topluluğu oluşturmaya başlamış. Yıllar içinde tüccar, esnaf, avukat ve gazeteci gibi işerde çalışan Hintliler, sömürge Kenya’da ekonomik ve idari orta sınıfı oluşturmuşlar. Genel olarak, Afrikalılardan daha zengin , ancak Avrupalıların sahip olduğu siyasi ve ekonomik ayrıcalıklardan mahrum bırakılmışlar. Sömürge dönemi bitip İngiliz’ler ülkeden çekilince bu iyi eğitimli Hintli topluluk İngiliz’ler in bıraktığı görevleri üstlenerek ülkenin nispeten zengin ve imtiyazlı topluluğu olarak Kenya’nın gelişimine katkıda bulunuyorlar.

Kenya’nın başkenti ve şehirleri

Ülkenin Başkenti Nairobi, Doğu Afrika’nın en kozmopolit şehri. Diğer büyük şehirler ise Mombasa, Kisumu, Nakuru, Eldoret, Malindi, Lamu, Nyeri, Machakos ve Naivasha

Kenya Hava Durumu

Ekvator üzerinde yer alan Kenya‘da tropikal iklim görülmektedir ancak yükseklik nedeniyle havası ılımandır.
Savan bölgesinde iki mevsim gözüküyor: Yağışlı ve kurak. 

Ocak-Şubat dönemi kuru, Mart-Mayıs dönemi yağmurlu, Haziran-Eylül dönemi
kurak, Ekim-Aralık dönemi yağışlı dönemlerdir. Hint Okyanusu kıyısı yıl boyu sıcaklık 27-31 derece arasındadır.
Kenya’da en düşük sıcaklıklar Haziran ayından Ekim ayına kadar süren kurak dönemde görülüyor. Gündüz sıcaklıkları Masai Mara gibi yüksek rakımlarda 23°C, kıyı bölgelerinde ise 28°C civarında oluyor. Yağışlı mevsimde gündüz sıcaklıkları 24°C  ile 27°C arasında değişirken kıyı bölgelerinde gündüz sıcaklıkları  30°C buluyor.

Kenya Yemekleri

Kenya’da yerel halkın çoğu Ugali denilen ve püre haline getirilmiş basit bir mısır yemeği yiyor. Ugali yemeği; fasulye, buğulanmış yeşil yapraklar veya tavukla servis ediliyor. Sahili’nde ise lezzetli balık yemeklerini görmek mümkün.
Tropikal meyveleri bir çok çeşidini bolca bulmak mümkün.

Dev bamyalar

Kenya’nın Tarihi

Kenya, Afrika’nın en eski yerleşim bölgelerinden biri. Kenya’ya ilk defa Arap tüccarlar gelerek, başta Monbasa olmak üzere şehirler kurmuşlar.

Daha sonra Portekizli gemiciler buraya gelmiş. Vasco de Gama Ümit Burnu’nu dolaşarak 1498’de Kenya sahiline çıkmış ve bölgeye hakimiyetine almış. Portekizliler burada ticaret yapmış ve kültürlerini taşımış. On sekizinci yüzyılda Araplar Portekizlileri bölgeden çıkarmış ve1887’de bir İngiliz şirketi Kenyayı Araplardan kiralamış ve zaman içinde tüm bölgeyi kontrolleri altına alarak Kenya’yı bir İngiliz sömürgesi yapmış.

1952’de yapılan bağımsızlık hareketlerinde Jomo Kenyatta liderlinde başlamış. Fakat önceleri başarılı olsa da sonunda İngilizler tarafından tutuklanmış. 1961’de de hapisten çıkan Kenyatta, büyük bir mücadelenin ardından, Kenya’yı bağımsızlığa kavuşturmuştur. Kenyatta ülkenin ilk devlet başkanı dır.

Kenya Saati

Kenya (GMT+3) saat diliminde bulunuyor.
Türkiye ve Kenya arasında saat farkı bulunmuyor. Her iki ülkede aynı saat diliminde bulunuyor.
Ekvator üzerinde bulunduğundan Kenya’da gece ve gündüz süreleri her gün eşittir.

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir