Tapınaklar şehri Angkor Wat

önceki yazı Siem Reap

Angkor dünyanın en büyük dini kompleksi, görkemli Angkor Wat, Ta Prohm ve Bayon dahil olmak üzere en ünlü tapınaklar burada bulunuyor. Angkor-şehir Wat -tapınak anlamına geliyor .

Los Angeles büyüklüğünde bir alana yayılmış onlarca tapınaktan oluşan Angkor MS 1113 – 1150 arasında güneydoğu Asya’nın büyük bir bölümüne hükmeden Khmer imparatorluğunun kralı Suryavarman II  tarafından yapılmış ve Hindu tanrısı Vishnu’ya ithaf edilmiş.

Angkor yüzlerce yıl tropikal orman içinde kalıp Banyan ağaçları tarafından sarılmış ve maymunlara ev sahipliği yapmış. İlk defa 1586 yılında bulunmuş ancak 19. yüzyılda Fransız bir kaşif tarafından dünyaya tanıtılmış. 1992 yılında da Dünya Mirası listesine eklenmiş.

13.11.2017

Sabah 4.00 de tuk-tuk bizi almaya geldi. Gecenin karanlığında Angkor’un şehirden 4 km uzaktaki kapısına gidiyoruz. Buradan Angkor pass almamız gerekiyor. Buradaki gişeler 4.30 – 17.30 arası açık. Angkor pass sadece buradan alınabiliyor. Otellerde veya dışarıda satılanlar geçersiz.

Angkor Wat’a nasıl gidilir?

Güneşin doğuşunu seyredeceğimiz için biraz telaşlıyız tabii herkes bizimle aynı durumda 🙂
Biraz bekledikten sonra içeri giriyoruz. Tuk-tuk bizi bir yere kadar götürdü sonrası yürüyerek devam ettik. Güneşin doğuşunu seyretmek için seçilecek yer çok önemli. Hele bizim gibi sadece 1 gününü buraya ayıranlar için dahada önemli başka şans yok. Angkor Wat Tapığanı‘nın o muhteşem siluetinin fotoğrafını bizde çekmeliyiz. Bu konuda öyle bir stres yaşadık ve koşturduk ki bunun için ayrı bir yazı yazdım. Angkor Wat’ta güneş doğuşu nereden seyredilir.

Angkor Wat güneş doğuşu
Angkor Wat güneş ışığı ile dans ediyor

Güneşin doğuşu fotoğrafları çekildi oradan oraya koşturduk ve hava aydınlanmaya başladığında tapınağı keyifle seyredip bir şeyler atıştırmak için kütüphane binasına çıktık. (topu topu 9-10 basamak 🙂 ..)

Angkor Wat
Angkor Wat güney kütüphanesi

Kalabalık azalınca otelden yanımıza verdikleri yemek paketini açıp Angkor Wat’ın her an değişen ışıklarla aydınlanan muhteşem mimarisini seyrederek kahvaltımızı yaptık.

Artık hava iyice aydınlanınca Angkor Wat’ın kendisini gezmeye geldi sıra.

Angkor Wat Kütüphane

Angkor Wat Asya’nın en büyük piramidi olarak biliniyor. Tüm kompleksin en büyük yapısı.61 metre yüksekliğinde.

Angkor Wat ana girişi
Angkor Wat yan giriş
Tapınak halen aktif olarak Budistler tarafından kullanılıyor.
Bir rahip şifa dağıtıyor
Angkor Wat’ın kulelerinden biri
Apsara; Budist ve Hindu mitolojisinde gök perisi olarak biliniyor ve her zaman gülümseyerek veya dans ederken tasvir ediliyor.

Angkor Wat tapınağını gezdikten sonra tuk-tuk un bizi karanlıkta bıraktığı yere dönerken görmediğimiz su kanalının olduğu bölgeye geldik. Çok güzel bir ortam.

Angkor Wat tapınağını çevreleyen su kanalı
Maymunlar yüzlerce yıldır burası bizimdi sizin ne işiniz var der gibi ters ters bakıyor
Hendek sularında nilüferler açmaya başlamış
Budist rahipler ve Roni
Tuk-Tuk’cumuz dinleniyor 😉

Tuk-Tuk’a binip yola çıktık ilk olarak Angkor Thom kapısına gideceğiz.

Angkor Thom Khamer imparatorluğunun son başkenti olarak biliniyor. Etrafı su kanalları ile çevrili şehrin içinde bir çok tapınak bulunuyor. Biz bu su kanallarının üzerindeki köprü ve şehrin güney giriş kapısına gidiyoruz.

KöprüAngkor Tho m şehrini çevreleyen hendeğin üzeriden geçip şehre girişi sağlıyor. Köprünün iki tarafında ünlü bir Hindu öyküsünü betimleyen 54 adet taş heykel bulunuyor.

Sol tarafta ‘devas’ koruyucu tanrılar yılanın kuyruğunu çekerken, ‘asuras’ iblis tanrılar yılanı ters tarafa çekerler.

Yılan ve koruyucu tanrılar.
köprünün sağ tarafındaki tanrılar
köprünün sağ tarafındaki tanrılar
Şehre giriş kapısı

İçeri girdikten sonra ilk durak Bayon tapınağı

Bayon tapınağı Angkor’un en etkileyici tapınağı. Tapınağın 54 adet kulesi var ve Avalokiteshvara’nın 216 yüzü betimlenmiş. Tapınak 3 kat üzerine kurulmuş ilk 2 kat kare 3. kat ise daire şeklinde.

Giriş

Yola devam ederken tapınaklar kadar etrafın güzelliği de etkiliyor insanı.

Şimdi sıra Baphuo tapınağında

Tapınağın arkasından yürüyerek Terrace of the elephants. Burası Kralın üzerine çıkıp zafer kazanan ordularını selamladığı yer.

Yürüyerek Terrace of the Leper King ‘ e gidiyoruz.

Muhteşem bir yapı içindeki koridorlarda gezerken biraz stres oluyor insan. Buranın kralların cenaze törenleri için kullanıldığı düşünülüyor. Kazılar sırasında burada Hindu tanrısı Yama yani ölüm tanrısının heykeli bulunmuş.

Tuk-Tuk’a binip yola devam. Sıra Ta Prohm tapınağı‘nda.

Ta Prohm Angkor; aslında Angkor’un en az dikkat çekici tapınağı, bu nedenle arkeologlar burayı ağaçlardan kurtarma işini sonraya bırakmışlar. Ama ağaçlar o kadar etkileyici şekilde bu tapınağın içinde büyümüş ve insanların ilgisini çekmiş ki bu gün Angkor’un en çok ilgi çeken tapınağı olmuş. Daha sonra burada “Tomb Raider” filimi çekilince Angkor Wat tan sonra en çok ziyaret edilen yeri olmuş.

Sıra geldi son tapınağa Banteay Srei….

Banteay Srei Angkor kompleksinden 20 km uzakta yol 40 dakika sürecek ve Angkor kompleksinin dışına çıkacağız.
Bizde yoldan içecek bir şeyler alıp yanımızda getirdiğimiz sandviçlerle öğle yemeğimizi etrafı seyrede seyrede yedik. AngKor’u gezmeye giderken yanınızda yiyecek almanızı öneririm çünkü içeride çok seçenek yok, olan içinde sıraya girip vakit harcamak istemezsiniz.

Tuk tuk manzarası
Sepetçiyi görünce dayanamadım durdurdum tu-tuku

Banteay Srei tapınağı bölgede gördüğüm en güzel tapınak. Diğer tapınaklara göre çok daha küçük olan bu tapınak pembe kumtaşından yapılmış ve çok ince ve zarif süslemekerle dontılmış. Bu özelliği ile Khamer sanatının mücevheri olarak tanımlanıyor. Banteay Srei tapınağının bir diğer adı da “kadınlar tapınağı” Pembe renginden mi? Zarafetinden mi? Bilemiyorum. Tapınak Hindu tanrısı Shiva’ya ithaf edilmiş.

Daha kapıdan Banteay Srei‘nin güzzelliği bellioluyor.
Budist rahipler Banteay Srei‘e ayrı bir güzellik katıyor.
Küçük ama ihtişamlı Banteay Srei
Zarif duvar oymaları

Angkor Wat gezimizi burada tamamlıyoruz. Vakit yeterli olsaydı güneşin batışını buradan seyretmek çok keyifli olurdu. Ama bu akşam yolculuk var. Myanmar bizi bekliyor.

Hoşçakal Seam Reap

Yarın Myanmar

———————————————————————————————————————–
Gezi Kronolojisi
Asya’nı doğusunda egzotik dört ülke
Vietnam
04.11.2017 HaLongBay
07.11.2017 NinhBinh
09.11.2017 Sapa
11.11.2017Hanoi
Kamboçya
12.11.2017 Siem Reap
13.11.2017 Angkor Wat
Myanmar
15.11.2017 Bagan
17.11.2017İnle Gölü
Tayland
19.11.2017 Puket

Yorum bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir